Preden se odločite za določena lesena oknaNiso vsa lesena okna enaka. Med seboj se zelo razlikujejo glede na določene lastnosti, zato se pozanimajte o:

  • barvi lesa
  • zaščiti lesa (ki je lahko zaščitna barva ali ALU zaščita)
  • vrsti stekla (zelo pomembno zaradi zvočne in toplotne izolacije)
  • načinu odpiranja (moderne oblike so prinesle tudi zelo zanimive načine odpiranja oken, vendar morate paziti na praktičnost)

 

Kdaj so lesena okna prava izbira za dom? Večinoma se za tovrstna okna odločajo lastniki starejših tipičnih podeželskih hiš, kjer bi bila PVC okna vizualno zelo napačna izbira. Tudi mnogo novih modernih hiš lesene gradnje se odločijo za lesena okna. Kljub vsemu je les naraven material, ki domu prinaša toplino in domačnost.Na splošno so lesena okna bistveno bolj zračna od PVC oken, kar pa prinaša nekaj pozitivnih in tudi nekaj negativnih lastnosti. Glavna pozitivna lastnost je ta, da se v hiši ne nabira vlaga in posledično ni plesni na stenah (večinoma težava starejših hiš, kvalitetne novogradnje teh težav nimajo). Glavna negativna lastnost je pa ta, da imajo skupaj z zračnostjo tudi nekaj več toplotne izgube.

 

Če primerjamo PVC in lesena okna skoraj ni več velike razlike v kvaliteti in ponudbi. Večinoma prevlada zgolj vizualen aspekt vsakega posameznika in skladnost s tipom in videzom hiše.